bilde av en blokkjede teknologi

Blokkjedeteknologi

Verden er i endring. Og ingen steder er dette mer tydelig enn i teknologiens verden. På bare noen få år har vi gått fra stasjonære datamaskiner til bærbare datamaskiner til nettbrett og smarttelefoner – og nå går vi inn i en tidsalder med blokkjedeteknologi. Men hva er egentlig blokkjedeteknologi?

Hvordan fungerer blokkjeder?

For å forstå hvordan blokkjeder fungerer, må du først forstå litt om hvordan internett fungerer. Når du går til et nettsted, kobles datamaskinen til serveren som er vert for nettstedet. Alle data for den nettsiden er lagret på den serveren.

Med blokkjedeteknologi er det imidlertid ingen sentral server – i stedet lagres dataene på et nettverk av datamaskiner kjent som noder. 

Dette distribuerte nettverket forsikrer deg om at alle dataene er sikre og ikke mulig å forandre på, og det åpner også for mer åpenhet og ansvarlighet.

En annen nøkkelfunksjon ved blokkjedeteknologi er dens kryptografiske sikkerhet. Hver transaksjon på blokkjeden er kryptert, så det er umulig å hacke eller tukle med. Dette gjør blockchain ideell for virksomheter som håndterer sensitive data eller transaksjoner. Blokkjeder er en viktig del av hvordan man handler kryptovaluta.

I løpet av de siste årene har blockchain begynt å få gjennomslag i en rekke forskjellige bransjer. Det er allerede over 500 forskjellige selskaper som har begynt å bruke denne teknologien i sin virksomhet! Her er noen få eksempler på bruk av den:

 • Valg (Stortingsvalg etc)
 • Supply chain management
 • Energistyring
 • Tjenester innenfor helsevesen
 • Eiendomsforvaltning
 • Digital media distribusjon

Siden begynnelsen av 2015 har investeringene i blokkjedeteknologi vokst eksponentielt. Noen eksperter spår til og med at blockchain vil oppnå mainstream-adopsjon innen et tiår. Så utrolig som dette høres ut, er det kanskje ikke så langt fra sannheten.

Det er fordi blockchain allerede begynner å bli brukt i hverdagssituasjoner. For eksempel bestemte verdens største rederi (Maersk) nylig seg for å bruke blokkjedeteknologi i sine forsyningskjede prosesser. 

Dette grepet har skapt et mer effektivt og sikkert supply chain management system for Maersk, men det har også potensial til å ruste opp hele shippingindustrien.

Men dette er bare ett eksempel på hvordan blokkjedeteknologien kan forbedre vår verden på en rekke forskjellige måter. Den har et enormt potensial, og flere bedrifter begynner å benytte seg av disse fordelene hver eneste dag. 

Fordeler med blockchain-teknologi

 • Teknologien er transparent, desentralisert, uforanderlig og reviderbar
 • Blockchain teknologi gir sikkerhet til nettverket med asymmetrisk kryptering.
 • Det er i hovedsak ingen transaksjonsgebyrer når man bruker blokkjeder riktig
 • Data på en blokkjede kan ikke tukles med eller ødelegges av noen
 • Blockchain teknologi eliminerer behovet for tredjeparter, som banker eller advokater
 • Med denne teknologien kan du bevise hvem som sier noe og når de sier det.

Blokkjede enkelt forklart

Blokkjedeteknologi er en måte å lagre data sikkert og transparent på. Den er forskjellig fra vanlige internettsider fordi den ikke bruker en sentral server. I stedet lagres dataene på mange forskjellige datamaskiner (kalt noder). 

Dette gjør dataene sikre og umulige å tukle med. Blockchain er også veldig bra for virksomheter som trenger å holde styr på sensitiv informasjon eller transaksjoner. 

Mange bedrifter begynner å bruke blokkjedeteknologi fordi den har så mange fordeler, som å være transparent, desentralisert og veldig sikker.

Blokkjede selskaper

De siste årene har det eksplodert med store selskaper innen blokkjedeteknologien, vi har listet opp de 5 største blokkjede selskapene i verden i 2022 og litt om hva de gjør:

1. Coinbase

Coinbase ble grunnlagt 20.Juni 2012 og er i dag verdens største kryptovaluta børs med over 73 millioner bruker over hele verden.Coinbase er en global leverandør av finansiell infrastruktur, inkludert transaksjonstjenester, og teknologi utviklet for kryptovaluta økonomien. 

Selskapets plattform gjør det mulig for brukere å investere, bruke, spare, tjene og bruke kryptovalutaer.

2. Monex Gruop

Monex Group er en Japan-basert nettbasert finansinstitusjon. Det driver handel for nettmeglere i Japan, USA, Kina og Australia.

 Selskapet tilbyr også tjenester innen kapitalforvaltning, utdanning innen finans, rådgivning om fusjoner og oppkjøp, internasjonal valuta og kryptovaluta.

3. BIT Mining

BIT Mining er et Hong Kong-basert miningselskap for kryptovaluta. Bedriften driver med  utvinning av kryptovaluta, datasenter og mining pools. 

En mining pool er en felles gruppe av minere innen kryptovaluta som kombinerer kalkulering kapasiteten sin over et nettverk for å lykkes med å utvinne kryptovaluta. 

Selskapet eier også blokkjede nettleseren BTC.com.

4. Canaan Inc.

Canaan er en Kina-basert leverandør av avanserte databehandlings løsninger. Det tilbyr en rekke AI-tjenester og er involvert i forskning og utvikling av avansert teknologi, slik som AI-brikker, AI-algoritmer og mer.

5. Voyager Digital

Voyager Digital opererer som et meglerhus for kryptovaluta som gir både privatkunder og institusjonelle kunder tilgang til en digital plattform for kjøp og salg av krypto. 

Selskapets app tilbyr en sikker måte å handle over 60 forskjellige kryptovaluta på. De tilbyr også globale krypto betalingsløsninger for både forbrukere og selgere.

Ledger teknologi

Ledger-teknologi er en voksende bransje som har blitt veldig populær på grunn av sikkerheten og åpenheten den tilbyr bedrifter. Ledger-teknologi er bruk av offentlig eller privat nøkkel kryptografi for å beskytte data.

Dette betyr at dataene lagres i en ledger som er umulig å forandre på, noe som gjør det svært vanskelig for noen å hacke seg inn og stjele informasjonen. På grunn av kryptografien bak denne teknologien, er det svært vanskelig å gjøre endringer på ledgeren når den først er opprettet.

Konseptet med blokkjede teknologi kan deles inn i tre deler: digital, desentralisert og open source.

Digital betyr at i stedet for å lagres som fysiske poster, er ledgeren digital og den eksisterer som en delt database. Dette gir alle deltakere tilgang til dataene.

Desentralisert betyr at, i motsetning til tradisjonelle ledgere der én person eller enhet kontrollerer innholdet, blockchain-teknologien distribuerer lik makt til alle som er i nettverket. 

Open source betyr at ledgeren er offentlig tilgjengelig for analyse, og hvem som helst kan inspisere og lese innholdet.

bilde av en blockchain wallet

Blockchain wallet

En blockchain wallet er en digital lommebok som lar deg lagre, sende og motta kryptovalutaer. Det er en elektronisk enhet eller programvare som lar deg få tilgang til blokkjede-eiendelene dine.

En wallet kan brukes til å lagre Bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaer.

La oss ta en titt på 3 forskjellige typer blokkjede-lommebøker:

Digital wallet

En digital wallet er et sikkert virtuelt rom som lar deg lagre all slags informasjon, inkludert passord og kredittkort detaljer.

En blockchain wallet er ganske enkelt en avansert form for en digital lommebok som er designet for å holde kryptovalutaer. 

For å få skaffe deg en slik wallet, må du velge hvor du vil ha den. Det er flere forskjellige alternativer å velge mellom, inkludert hardware wallets og software wallets.

Hardware wallet

En hardware wallet er en fysisk elektronisk enhet designet for sikker lagring av kryptovaluta. Den er sikrere enn en software wallet fordi den ikke kobles til internett eller noe annet datasystem eller mobilenhet.

En hardware wallet er vanligvis omtrent på størrelse med en USB-pinne eller smartkort, så du kan koble den til datamaskinen din når du trenger tilgang til kryptovalutaene dine.

Software wallet

En software wallet er en applikasjon som er tilgjengelig på mobile enheter eller datamaskiner. Det beste med en software wallet er at du kan bruke den på hvilken som helst enhet, hvor som helst.

Dette gjør dem imidlertid også mer sårbare for tyveri fordi de alltid er koblet til internett. For å bruke software walleten din, må du angi et passord eller en PIN-kode for beskyttelse.

Oppsummering

Blokkjedeteknologi er en revolusjonerende og innovativ måte å lagre eiendeler på. Det er raskt i ferd med å bli en av de mest omtalte teknologiene i verden, med flere og flere bedrifter som tar den i bruk hver dag. 

Imidlertid er det også mange misoppfatninger om denne fascinerende teknologien. Blockchain kan brukes til mye mer enn bare lagring av kryptovaluta!

Blockchain har ekspandert til andre bransjer – og vi bare så vidt begynt å se potensialet til denne teknologien.