Minimalisme

Hva er Minimalisme?

Minimalisme er definert som stil der de minste og enkleste ting er brukt på en slik måte at de skaper en stor effekt. Minimalisme stammer fra kunstens verden, der det ofte blir brukt enkle linjer, få farger eller forsiktig plassering av linjene og fargene.

Men i de siste tiårene har de blitt mer kjent som en livsstil, der målet er å fjerne alt rot og unødvendige ting fra alle faser i livet. Vi velger derfor å definere minimalisme som en livsstil der du fokuserer på å minimalisere alle distraksjoner som hindrer deg i å gjøre det som betyr aller mest for deg.

livet til en minimalist er fri for rot og forstyrrelser

Minimalisme handler om å kun eie ting som gir verdi og mening til livet ditt og fjerne resten. En minimalistisk livsstil handler om å fjerne unødvendige ting og bruke tiden og energien din på det som blir igjen. Vi har kun en hvis mengde av tid, energi og plass i våre liv. For å få mest ut av dette, så må vi være bevisst hvordan vi bruker hver dag.

Vanlige misforståelser om minimalisme

I motsetning til hva mange tror så er det ingen regler for en minimalist. Det er opp til hver enkelt individ hvordan de tolker en minimalistisk livsstil. Du trenger ikke å eie under et visst antall ting, du kan fremdeles eie fine ting, du trenger ikke å kvitte deg med din samling av sko, bøker eller plater. 

Hvis du velger å kalle deg for en minimalist, så skal du kun sørge for å fjerne ting som hindrer deg i å få brukt mest mulig tid på det du liker å gjøre aller mest her i verden. Hvordan og hvilke ting dette er, er helt opp til hver enkelt person.

Som sagt så er minimalisme helt individuelt, og det finnes ikke noe offisiell styrende enhet som kommer med regler hvordan du skal gå frem for å kunne kalle deg en minimalist.

Hvordan starte din minimalistiske livsstil?

Finn en ting du kan fjerne fra ditt hjem

Du kan lese og se alle slags videoer om hvordan minimalisme fungerer, men for å komme i gang så må du begynne å kvitte deg med noen ting du ikke har bruk for. Start smått ved å finne en ting i ditt hjem i dag som du kan kvitte deg med. 

Da får du kjenne litt på hvordan det føles å få mindre rot og mer plass, men alltid tenk på hvorfor du kvittet deg med den tingen. Minimalisme handler om å fjerne distraksjoner som hindrer deg i å få brukt mest tid på ting du bryr deg om. Derfor er tanken bak hvorfor du kvittet deg med den tingen, like viktig som den fysiske biten. 

Stopp tilstrømningen av nye ting i ditt liv

Det neste steget vil da komme ganske naturlig, og det er å stoppe å kjøpe nye ting du egentlig ikke har veldig behov for. Det betyr at du må slutte å se på alle tilbud som kommer, surfe på nettbutikker eller slutte å gå på kjøpesenteret bare for å se hva de har. 

Et steg på veien er å bruke to regler som vi kaller for 24 timers regelen og 30 dagers regelen. De er ganske simple, men meget effektiv i å stoppe deg for å gjøre unødvendige impulskjøp. 

24-timers regelen:

Hver gang du ser noe du plutselig får lyst å kjøpe deg, så bestem deg for å vente minst 24 timer for å tenke igjennom om du virkelig trenger denne tingen.

30-dagers regelen:

Denne bruker vi når det kommer til større innkjøp som for eksempel en ny tørketrommel, bruk 30 dager før du bestemmer deg om du virkelig skal handle. Kanskje du kan få et bedre tilbud, finne den brukt eller du ikke trenger den i det hele tatt.

Finn en metode for å fjerne unødvendige ting som fungerer for deg

Den beste måten for å komme i gang med din vei for å bli en minimalist, er å finne en metode for å fjerne ting du egentlig ikke trenger som fungerer for deg. Det er viktig å tenke på at store forandringer vanligvis ikke skjer over en natt, men over tid så vil du merke en forskjell der du forhåpentligvis får bedre plass og mindre ting å bekymre seg for. 

Jo mindre å mindre ting du eier som før tok opp mye av din tid, vil du nå finne du har mer tid til å gjøre de tingene som betyr aller mest for deg. Hvis du mister motivasjon eller sliter med at ting hoper seg opp igjen, prøv en ny metode som hjelper deg videre med din vei mot minimalisme.

1 thought on “Minimalisme”

  1. Pingback: En guide til minimalisme, å leve med mindre og hvorfor det er viktig – Fru Hagen

Comments are closed.