bilde av det å spare penger på mat

Hvordan spare penger på mat

Mat er jo selvfølgelig en stor del av våre utgifter hver måned, da det er noe du ikke bare kan kutte ut. Men de er store muligheter for sparing bare på å tenke igjennom hva du skal spise og hvilke handle rutiner du har.

Hvor mye er det vanlig å bruke på mat?

Kostnaden for mat og drikke for en familie er en stor utgift hver måned og øker naturligvis med antall barn. Så hva er egentlig normalt å bruke på mat i måneden? 

De laveste kostnadene er det naturligvis for par uten barn, på ca 7000 kr på mat og drikke i måneden. 

Par med 1 barn på 2 år kan regne ca 9000 kr i måneden på mat og drikke. 

En familie på 2 vokse med 4 barn må regne med å bruke ca 17000 kr på mat og drikke i måneden. Det er over 200 000 kr i året på mat og drikke. 

Mat er en viktig del av hverdagen for en familie og kan være grobunnen for mye glede. Med noen enkle grep kan en familie påvirke sitt eget budsjett betydelig og spare mye penger.

Hvordan få ned matbudsjettet?

Det er enklere å spare penger på mat om du planlegger måltidene og kun handler en eller to ganger i uka. 

Husk å teste billigere merker – de er ikke alltid dårligere enn dyrere merker. Utnytt fordelene ved fordelsprogrammer, og kjøp mat som snart går ut på dato på salg. 

Reduser handleturene til matbutikken ved å planlegge måltider for en uke av gangen, og kun handle en (maks to) gang(er) i uka. 

Lag lunsjen hjemme for å spare penger, kjøp matvarer på tilbud og i store kvanta

Hvor mye bruker en norsk gjennomsnittsfamilie på mat?

I følge tall fra SIFO så bruker to voksne (i alderen 31-50 år) og et barn på ett år ha en månedlig utgift til mat og drikke på 8020 kroner. Disse tallene er ikke oppdatert for inflasjonen som har økt prisen på mat ganske mye i 2022.

bilde av hvordan du sparer penger på mat

7 gode tips til å spare penger på mat

1. Følg med på tilbud i matbutikken din 

Sjekk kundeaviser og tilbudsapper etter produkter som koster mindre denne uken. Dette er et godt utgangspunkt for å skrive handleliste og lage en rimelig ukemeny.

2. Skriv en smart handleliste

En handleliste er et effektivt verktøy for å spare penger, fordi det hjelper deg å planlegge måltidene dine og unngå å handle inn ting du ikke trenger. 

En smart handleliste bør inneholde en oversikt over alt du har i kjøleskapet, fryseren og tørrvareskapet, slik at du alltid vet hva som mangler og ikke kjøper for mye.

3. Lag en ukemeny 

En ukemeny er en plan over alt du skal spise den kommende uken. I stedet for å fylle den med tilfeldige middager, er det best å planlegge en ukemeny der du spiser opp alle ingrediensene du kjøper inn. 

En ukemeny gjør at du ikke handler inn ting du ikke trenger, og sikrer at du bruker opp det du har. 

Det er også en god måte å planlegge middagene dine på, slik at du ikke ender opp med å kjøpe ferdigmat eller spise ute hver dag.

4. Spis før du handler 

Det er en god idé å spise før du handler, slik at du ikke blir fristet til å kjøpe matvarer du ikke trenger. Du kan handle mer bevisst og unngå å kaste mat hvis du spiser før du handler.

5. Spis opp maten du har 

Spis opp maten du har. Å kaste mat er penger rett i søplebøtta. Er du flink til å spise opp maten og være kreativ med rester, er det med andre ord mye penger å spare.

6. Bruk fryseren 

Fryseren er et fantastisk verktøy for å spare penger på matfronten. Du kan fryse alt fra rester av middagen til brød og kjøtt som er i ferd med å bli dårlig. 

Dette gjør at du alltid har matvarer tilgjengelig, og slipper å kaste mat som har gått dårlig.

7. Lag maten selv

Du kan spare penger på mat ved å lage den selv. Dette er enklest hvis du planlegger maten din på forhånd og handler de riktige ingrediensene. I tillegg til å spare penger, vil du også få bedre kontroll over hva du spiser og hvor næringsrik maten er.

Lavbudsjett mat

Mat som er enkelt å lage og billig i innkjøp er lavbudsjett mat. Dette kan være fordi ingrediensene er enkle og ikke så dyre, eller fordi det er enkelt å lage store porsjoner av maten. 

For å spare penger på mat, kan man planlegge middagene og handle på en gang i uken, velge enkle og billige ingredienser, spise mer vegetarisk og lage mat i store porsjoner. 

Eksempler på lavbudsjett mat kan være:

– Kikerter

– Bønner 

– Linser

– Havregryn 

– Bulgur 

– Quinoa 

– Knuste tomater 

– Krydder

bilde av hvordan du sparer penger på mat med apper

Apper for å spare penger på mat

Det er svært smart å bruke apper for å spare penger på mat. Dette er fordi slike apper gjør det mulig for oss å finne de beste tilbudene på matvarer, samtidig som vi kan unngå å kjøpe matvarer som vi ikke trenger. 

I tillegg kan slike apper hjelpe oss å redusere matsvinn, noe som er svært viktig for både miljøet og for våre egne lommebøker.

3 apper som kan hjelper deg å spare penger på mat:

Sulten 

Sulten er en app som hjelper deg å spare penger på mat. Appen inneholder oppskrifter og ukemenyer til studentvennlige priser delt i tre kategorier: vegetar-, sjømat- og kjøttmenyer. Ukemenyene inneholder fire middager som hjelper deg bruke opp det du har og minske matsvinn. 

Mattilbud

Mattilbud er en norsk app som hjelper deg med å finne tilbud i norske dagligvarebutikker. 

Appen viser tilbud fra Rema 1000, Meny, Kiwi, Rimi, Joker, Spar, Coop-butikkene, Bunnpris, Matkroken, Europris, Narvesen og 7-Eleven. 

Med over 550.000 nedlastinger er Mattilbud en av Norges mest nedlastede mobilapper.

Too Good to Go

Too Good to Go er en app som hjelper deg å spare penger på mat. Appen gir deg tilgang til rabatterte matvarer fra butikker, hoteller, bakerier og restauranter som ellers ville ha blitt kastet. 

På denne måten kan du bidra til å redusere matsvinn, samtidig som du sparer penger.