Sparing - Hvordan spare penger?
Det å spare penger er kanskje viktigere enn noen gang. For å komme inn i boligmarkedet, for fremtiden din, fremtiden til dine barn eller bare en drøm du har. Du har kanskje planer om å spare til buffer, ferie, pensjon, i fond eller aksjer.
Uansett hva du sparer til så har vi samlet all informasjon du trenger for å lykkes med din sparing.
Hva er sparing?
Å spare penger er å sette av penger du ønsker å bruke i fremtiden. Dette kan gjøres ved å sette av penger hver måned på en sparekonto, investere penger eller bruke mindre penger.
Noen mennesker sparer penger til spesifikke mål, for eksempel å kjøpe et hus, spare til pensjonisttilværelsen eller en reisedrøm. Andre ønsker rett og slett å ha en buffer av sparepenger å falle tilbake på i nødstilfeller.
Det kan være vanskelig å spare penger, men det er viktig å huske at selv små beløp kan øke over tid. Jo mer du sparer, jo mer økonomisk sikkerhet har du.
Kom i gang med sparing hos Nordnet
11 Tips til å spare penger i hverdagen
1. Få oversikt over økonomien
Det å få oversikt over din økonomi er det aller første og kanskje det viktigste du bør gjøre for å komme i gang med sparing.
Les mer her om hvordan du får full oversikt over din økonomi
2. Sette opp et sparebudsjett
Når du vil komme i gang med sparing så kan et sparebudsjett være et veldig godt hjelpemiddel. Dette gir deg selvsagt full oversikt og du kan enkelt følge med din progresjon.
Noe som ofte fører til mer motivasjon til å spare.
En annen fordel med et sparebudsjett er at du kan sette et mål ved din sparing. For eksempel at du vil spare til egenkapital til en bolig.
3. Strømsparing
Det å spare penger på strøm har i løpet av 2022 blitt en av de postene du kan spare mest penger på.
Noen enkle grep du kan gjøre her er å:
- Få oversikt over hvor mye du bruker og hva som er strømtyven i din bolig
- Finne billigste leverandør av strøm
- Skaffe deg en leverandør med priser i realtid (Tibber, osv)
- Bruke mest strøm når prisen er billigst
- Bytte til billigste leverandører av tjenester som strøm, forsikring, lån, strømmetjenester osv
Les mer om hvordan du kan spare penger på strøm her
4. Bygge en bufferkonto
Det å bygge en bufferkonto er noe av det aller første du burde gjøre når du setter i gang med sparing.
Dette er for å forhindre at hver gang en uforutsett utgift dukker opp, så må du bruke av dine investeringer. Investeringene dine bør få stå helt urørt for å kunne vokse mest mulig.
Hvor mye du trenger på bufferkontoen er selvsagt veldig personlig, men en
bufferkonto som dekker 2 – 6 måneder med utgifter er et godt utgangspunkt.
Les mer om bufferkonto her
5. Handle mat en gang i uken
Det å planlegge hvert måltid å kun handle inn til dette høres kanskje slitsomt ut, men det har vist seg at det er mye penger å spare ved å bruke denne rutinen.
Handler du nesten hver dag så vil du ofte falle for fristelsen til å kjøpe noe ekstra. Det er også lett at det blir mye mat til overs som må kastes, noe som er både uheldig for lommeboka og miljøet.
Les mer om hvordan du sparer penger på mat her.
6. Kjøpe brukt
Det å kjøpe brukt har heldigvis blitt veldig populært de siste årene. Dette er både en veldig god måte å spare penger på, men også miljøvennlig og bærekraftig.
Sett av litt tid på å lete etter noe brukt først, før du kjøper noe helt nytt.
7. Sett deg et sparemål
Mange finner det enklere å spare når de har noe å spare til. Om dette er egenkapital til en bolig eller bare en drømmereise spiller ingen rolle.
Jeg mener at det å spare for uforutsigbarhet i fremtiden burde være et sparemål alle hadde, men om et mer konkret mål hjelper deg så bruk dette.
8. 24 timers regelen
24 timers regelen er noe jeg bruker når jeg får følelsen av å gjøre et impulskjøp. Mange har vel opplevd at du finner et godt tilbud eller noe du får veldig lyst på å kjøper det, men noen uker senere så angrer du på kjøpet.
Du kan spare penger på å vente 24 timer å kjenne om du fremdeles føler at dette er noen du trenger eller har svært lyst på. Ofte finner jeg ut at jeg dropper dette kjøpet.
9. Planlegg dine innkjøp
Dette er en veldig enkel måte å spare penger på. Det er vitenskapelig bevist at du sparer penger på planlegge dine innkjøp.
Dette kan være alt fra mat for neste uke eller å kjøpe skiutstyr på sommeren.
Planlegger du dine innkjøp, sparer du penger.
10. Betal ned dyr gjeld først
Det å betale ned den dyreste gjelden du har først vil spare deg for mye penger over tid. Start alltid med å prioritere å betale ned forbrukslån og kredittkortgjeld før for eksempel studielånet.
Et studielån har som regel lave renter, men et forbrukslån har veldig høye renter. Da sier det seg selv at du sparer penger ved å betale ned det dyreste først.
11. Låne i stedet for å kjøpe
Dette er et fint tips til både å spare penger og plass. Si at du har en liten hekk du klipper 2 ganger i året, trenger du da egentlig en egen hekksaks til 1500 kroner?
Da burde du heller spare de pengene å enten låne eller leie en hekksaks de få gangene du trenger å bruke den. Dette sparer deg også for mye plass i garasjen.
Hvordan spare penger til bolig?
Å spare penger til egen bolig kan være en vanskelig, men det er mulig å gjøre hvis du er flittig og disiplinert. Siden du trenger 15% egenkapital til et boliglån, så vet du sånn ca hvor mye du må spare.
En av de beste måtene å spare penger på da, er å lage et budsjett og holde seg til det. Sørg for å inkludere alle dine inntekter og utgifter i budsjettet ditt slik at du vet nøyaktig hvor mye penger du har å jobbe med.
Når du har opprettet budsjettet ditt, kan du begynne å sette av penger hver måned for å spare penger.
Det kan også være lurt å vurdere å se etter måter å tjene ekstra penger på, slik at du kan få fart på sparingen din. En annen god måte å spare penger på et hus er å være oppmerksom på forbruket ditt.
Prøv å unngå unødvendige kjøp og kjøp kun ting du trenger. Hvis du kan holde deg til budsjettet og være oppmerksom på forbruket ditt, vil du være på god vei til å spare penger til egen bolig.
Spare penger på strøm
I løpet av 2022 så har vi i Norge fått virkelig kjenne på hvordan det er å leve med høye strømpriser. Det ser heller ikke ut til å gi seg med det første, med energikrisen som er i Europa.
Da er det ekstra mye penger å spare hvis du klarer å kutte ned forbruket av strøm eller bruke strøm i når prisen er billigst.
De viktigste tingene du kan gjøre mener jeg er:
- Få oversikt over hvor mye du bruker og hva som er strømtyven i din bolig
- Finne billigste leverandør av strøm
- Skaffe deg en leverandør med priser i realtid (Tibber, osv)
- Bruke mest strøm når prisen er billigst
Les mer her om hvordan du kan spare penger på strøm
Spare penger på mat
Hos de aller fleste så er mat en stor utgiftspost. Siden mat er noe du er 100% avhengig av, men det er flere triks du kan gjøre for å spare penger på mat.
En måte å spare penger på mat er å handle mat en gang i uken. Dette kan gjøres ved å planlegge alle måltid på forhånd, slik at du kun trenger å handle en gang i uken for alle ingrediensene du trenger.
Dette kan spare deg for penger ved å redusere mengden du bruker på mat og at du forhåpentligvis kaster mindre mat.
Du kan også spare penger på mat ved å handle på salg. Hvis du for eksempel vet at du trenger kylling til middag, men den ikke er på tilbud denne uken, kan du kjøpe den på salg uken før og fryse den ned. Dette vil spare deg for penger i det lange løp.
Et annet tips er å å kjøpe i bulk. Dette kan virkelig spare deg for penger, spesielt hvis du har en stor familie.
Les mer her om hvordan du kan spare penger på mat
Spare penger som student
Det å spare penger som student er selvfølgelig ikke enkelt, det har blitt veldig dyrt å leve med stigende inflasjon siste året. Og student lånet har ikke økt tilsvarende for å dekke opp tapet i kjøpekraft.
Men det å spare penger som student har likevel kjempestore økonomiske fordeler. Jo tidligere i livet du klarer å spare penger, jo mer tid har disse pengene til å vokse og gi deg en sikker økonomisk fremtid.
Noen tips til å spare penger som student:
- BSU
- Skaff deg en deltidsjobb eller ekstrajobb
- Utnytt frikortet, du kan tjene inntil kr 60 000 skattefritt i året
- Søk maks studielån, sett pengene du ikke bruker i fond eller på konto
- Mye penger etter sommerjobben? Prøv å lås av noen av disse pengene i fond eller på en sparekonto.
Les mer her om hvordan du kan spare penger som student.
Spare penger til barn
Fordelen med å spare penger til dine barn er at pengene får masse tid til å jobbe i riktig retning. Ved å spare over så lang tid så får du virkelig brukt rentes-rente effekten.
Hvor mye er det vanlig å spare til barna?
Dette er jo et veldig personlig spørsmål. Noen klarer å spare 300 kr i måneden til sine barn, andre sparer 2000 kroner.
Det viktigste er å kun spare til barna dine hvis du føler du har råd til det. Det er bedre å bruke pengene på å gi dine barn en fin barndom eller at de skal ha noen tusen kroner når du blir 18 år.
Aksjesparekonto for barn
Du får i dag opprettet aksjesparekonto for barn. Om dette er den beste løsningen eller om du burde bare spare i din egen aksjesparekonto er et personlig valg.
Husk på at hvis du oppretter en aksjesparekonto for ditt barn, så får barnet tilgang til pengene når de fyller 18 år.
Les mer her om hvordan du sparer penger til barn
Sparekalkulator
Noe som både motiverer til sparing og som er veldig nyttig er en sparekalkulator. Ved å bruke en sparekalkulator kan du legge inn forskjellige parameter som gjør at du kan planlegge din sparing, og få vite hvor mye penger du kan ha spart etter x antall år.
Hva er en sparekalkulator?
En sparekalkulator er et verktøy som hjelper deg å anslå hvor mye penger du vil ha spart opp på et bestemt tidspunkt i fremtiden.
Noen funksjoner i en sparekalkulator inkluderer muligheten til å legge inn informasjon om dine nåværende sparing, dine månedlige bidrag og forventet avkastning på investeringen din.
Kalkulatoren vil da gi et estimat over dine fremtidige besparelser. I tillegg lar noen sparekalkulatorer deg legge inn informasjon om inflasjon, skatter og avgifter for å få et mer nøyaktig estimat av dine fremtidige sparing.
Nordnet Sparekalkulator
I linken under kan du bruke Nordnet sin sparekalkulator, der du legger inn ditt startbeløp, hvor mye du vil spare i måneden, hva du tror din årlige avkastning kan bli og hvor mange år du ønsker å spare.
Hvordan spare 100 000 kroner på et år
Drømmer du om økonomisk frihet?
Her gir vi deg 6 enkle trinn for å hjelpe deg med å spare hundre tusen kroner på ett år.
Desverre kan det være vanskelig å spare 100 000 kroner, men planleggingen er nøkkelen.
Du må skaffe deg et budsjett, få en ekstrajobb, holde fast ved målet ditt og ta unødvendige kostnader.
Når målet er oppnådd, vil det gi deg mange fordeler.
For eksempel, økonomisk frihet som lar deg investere i andre kjøp eller aksjer, eller pengestøtte som gir deg trygghet ved en nødssituasjon.
Du kan også velge å forfølge langsiktige økonomiske mål som å kjøpe et hjem eller spare til pensjon.
Så hvorfor vente? Start sparingen din i dag og oppnå økonomisk suksess.
Les alt om å hvordan spare 100 000 kroner på ett år her
Månedlig sparing
Hva er månedlig sparing?
Månedlig sparing er når du setter av en viss sum penger hver måned til å spare. Dette kan gjøres ved å sette pengene inn på en sparekonto i banken, eller ved å investere i fond.
Sparing i fond gir ofte en bedre avkastning over tid enn å spare i banken. Månedlig sparing gjør at du kan oppnå en god avkastning over tid på sparepengene dine.
Spare i fond månedlig
Det er viktig å investere jevnlig i fond for å redusere risikoen for å tape penger. Rentes rente effekten gjør at selv små beløp vokser seg store over tid.
Dette betyr at hvis du begynner å spare tidlig, kan du spare mindre beløp hver måned for å oppnå samme beløp som om du begynner å spare mye senere.
Det er viktig å velge fond som passer til dine mål og din risikovilje. Et globalt indeksfond er bra å spare i fordi du får god diversifisering på sparingen din over tid og til en lavere kostnad enn vanlige aksjefond.
Spare til bufferkonto månedlig
En bufferkonto er en slags “pute” som man setter penger av til uforutsette utgifter.
Det er en god idé å spare penger månedlig til en bufferkonto, slik at man har penger tilgjengelig hvis man plutselig får et uforutsett regning eller trenger å bruke penger på noe annet enn det man hadde planlagt.
Spare til pensjon månedlig
En fordel med å spare månedlig til pensjon, er at mange fond gir bedre avkastning over tid enn hva man ville fått i banken.
Også, hvis man begynner å spare tidlig i livet, kan man spare mindre hver måned for å oppnå det samme beløpet som om man begynner å spare mye senere.
Med 3.000 kroner som sparebeløp hver måned kan du forvente å ha 1 million etter 15 år.
Sparer du 1000 kroner i måneden fra du er 25 til 67 år, kan du forvente å ha over 4 millioner kroner til pensjonsalderen. Begge eksempler er basert på 8 % avkastning
Spare i aksjer månedlig
Jeg vil ikke anbefale noen å spare fast i enkeltaksjer månedlig, siden kjøper du aksjer i kun et selskap er risikoen mye høyere enn om du kjøper hele markedet, som du gjør ved å investere i et indeksfond.
Men å bruke en liten del av dine sparepenger som du har råd til å tape, kan være en løsning som fungerer fint.