bilde av å spare penger til vinteren

10 gode sparetips til en kald vinter

Strømprisen har blitt mye høyere enn normalt de siste årene på grunn av invasjonen i Ukraina og gasskrigen mot Europa, som har ført til skyhøye energipriser. I tillegg har kulden og tørken i Europa rammet kraftproduksjonen, og mange kjernekraftverk er ute av drift.

Norge har også to nye strømkabler til Europa, som forsterker priseffekten. Statlige støtteordninger er nå viktig for å dempe de høye kostnadene.

Det kan bli enda høyere strømpriser vinteren 22 / 23 fordi det er forventet at det skal bli en kald og tørr vinter. Dette vil gjøre det vanskelig å produsere nok strøm, og derfor kan prisene bli enda høyere.

10 Sparetips til en kald vinter

Når vinteren nærmer seg og temperaturene synker, er det viktig å spare så mye energi som mulig. Her er noen tips på hvordan du kan gjøre dette: 

1. Isoler boligen din godt, og se etter steder hvor varmen kan slippe ut. 

En god isolasjon er nøkkelen til å holde varmen inne i huset ditt, og dermed redusere energiforbruket. Se etter steder hvor varmen kan slippe ut, for eksempel ved vinduer og dører, og isolere disse områdene godt. 

2. Vær bevisst på hvilken temperatur du trenger i hvilke rom, og skru ned varmen i rom du ikke bruker.

Ofte er det ikke nødvendig å ha like høy temperatur i alle rom. Vær bevisst på hvilken temperatur du trenger i hvilke rom, og skru ned varmen i rom du ikke bruker. Da kan du spare mye energi, og redusere energiforbruket i boligen din. 

bilde av jevn temperatur i huset

3. Ha en jevn temperatur i huset, det er mer energieffektivt enn å skru av og på varmen hele tiden. 

Det er mer energieffektivt å ha en jevn temperatur inne i huset, enn å skru av og på varmen hele tiden. Da slipper du å bruke unødvendig energi, og kan spare penger på strømregningen

4. Bruk varmekabler på badet når det er nødvendig, ikke 24/7.

Varmekabler på badet kan være en effektiv måte å holde varmen på, men det er ikke nødvendig å ha dem på hele tiden. Skru dem av når du ikke trenger dem, og du kan spare energi og redusere energiforbruket i boligen din. 

5. Lag matplaner og handle inn mat etter planen, ikke handle spontant. 

Ofte er det billigere å handle mat etter en plan, enn å handle spontant. Lag matplaner for hele uken, og handle inn mat etter planen. Da slipper du å handle unødvendige matvarer, og kan spare penger på mat

6. Spis enklere og billigere matvarer, og unngå matsvinn.

Enklere og billigere matvarer er ofte like sunne og næringsrike som dyrere matvarer. Spis enklere matvarer, og unngå å kaste mat. Da kan du spare penger på mat, og redusere matsvinnet i boligen din. 

7. Skru av elektriske apparater og belysning når du ikke bruker dem. 

Elektriske apparater og belysning bruker mye energi, og det er ofte unødvendig å ha dem på hele tiden. Skru av elektriske apparater og belysning når du ikke bruker dem, og du kan spare energi og redusere energiforbruket i boligen din. 

bilde av varmeflaske og ullsokker

8. Dress deg varmt inne og ute, og bruk pledd og varmeflasker når det er kaldt.

Ofte er det ikke nødvendig å ha like høy temperatur inne i huset, hvis du kler deg varmt. Dress deg varmt inne og ute, og bruk pledd og varmeflasker når det er kaldt. Da kan du spare energi, og redusere energiforbruket i boligen din. 

9. Utfør større vedlikeholdsarbeid på boligen din i de varmere månedene, slik at du ikke trenger å bruke like mye strøm på oppvarming i vinterhalvåret. 

Større vedlikeholdsarbeid på boligen, som for eksempel isolasjon og vinduer, bør utføres i de varmere månedene. Da slipper du å bruke like mye strøm på oppvarming i vinterhalvåret, og kan spare penger på strømregningen. 

10. Finn utendørsaktiviteter som passer for deg, og vær mye ute for å holde varmen nede i huset.

Finn utendørsaktiviteter som passer for deg, og vær mye ute for å holde varmen nede i huset. Da slipper du å bruke unødvendig energi på oppvarming, og kan spare penger på strømregningen.

Oppsummering

Det er viktig å forberede seg til en kald vinter allerede nå, jo bedre forberedt du er desto bedre rustet er du hvis du skulle bli en ekstremt kald vinter med strømpriser på over 10 kroner.

Start allerede nå på våren med forebyggende tiltak, og eventuelt legge av penger til høyere strømregninger. Du kan også lese mer her om hvordan du kan spare penger på strøm.