bilde av jente som sparer penger som student

Hvordan spare penger som student

Det finnes mange utfordringer som student, en av de er å få økonomien til å gå rundt. For flere er det første gang de flytter for seg selv og skal styre økonomien helt selv. 

Studenttilværelsen kan derfor oppleves svært vanskelig, og flere syntes at vanlig studielån ikke strekker til. I 2019 jobbet over halvparten av studentene i landet gjennom hele semesteret. Og det er ikke mange muligheter til å spare penger som student.

14 tips for å spare penger som student

1. Deltidsarbeid

Dersom du har mulighet til å jobbe ved siden av studiene, burde du absolutt gjøre det. Ekstra inntekt er det første steget til å kunne spare mere, i tillegg er det alltid fint med mer arbeidserfaring. 

Pass på å bli for ivrig på arbeidsfronten. Dersom du tjener mer enn 199 591 kr i løpet av året, reduseres stipendet ditt fra lånekassen.

2. Lag en ukesmeny

Ved å planlegge måltidene, fører det som oftest til at du kjøper færre ingredienser og hindrer matsvinn. Slik hindrer du også at grønnsakene blir liggende igjen i kjøleskap skuff uten nytte. 

En annen fordel er også at du ikke trenger å handle i butikken flere ganger i uka, det kan spare deg en del penger.

3. Pakk egen matpakke

Å pakke egen matpakke kan spare deg masse penger i løpet av studieåret. Å handle lunsj i kantina flere ganger i uken, funker ikke i lengden. Se om restene i kjøleskapet kan funke som matpakke. 

Ved å pakke egen matpakke og ta med egen vannflaske, kan du spare noen tusen i året.

4. Sett av til sparing

Sett av penger til sparing med en gang du får lønn eller stipend inn på konto. Dette gir deg et budsjett å gå ut ifra, det er vanskelig å sette av penger på slutten av lønningen. 

Sett pengene på en bufferkonto eller inn på BSU. Dersom du klarer å fylle hele BSU i løpet av året, får du 5500 kr i skattefradrag.

 Litt er alltid bedre enn ingenting, det er bedre å spare 250 kr i måneden enn 0.

5. Vær prisbevisst.

Prisbevissthet er en viktig faktor i sparingen. Tenk alltid på om noe kan gjøres på en billigere måte, eller om det finns et billigere produkt. 

Smaker du forskjell på eggene til 25kr og de til 45kr? 

Dette gjelder også når du er i flytteprosessen, du trenger ikke kjøpe alt av møbler og servise nytt. Kjøp brukt eller se om mor og far har noe som står ubrukt hjemme.

6. Utnytt studentrabatter

Det finnes mange studentrabatter å benytte seg av, det er lurt å alltid sjekke om plassen du handler tilbyr studentrabatt. For eksempel Studentsamskipnaden tilbyr flere plasser billigere eller gratis treningsstudio.

7. Benytt apper

Det finnes mange apper som kan hjelpe deg å spare penger. For eksempel appen HOLD, gir deg poeng når du ikke bruker mobilen. 

Poengene kan du spare opp og senere bruke på forskjellige rabatter eller gratis kaffe. 

Appen Too Good To Go, er en app hvor man kan kjøpe billige forundringspakker med mat som har kort holdbarhet. Dette sparer deg penger i forhold til kjøp av mat, og hindrer matsvinn.

8. Sett opp et budsjett

Det er viktig å vite hva man bruker penger på, for å kunne vite hvor man skal spare penger.

Sett opp et regnskap og finn ut hvor mye du bruker i måneden og hvor mye du vil bruke framover. 

Å sette opp et budsjett trenger ikke være vanskelig og detaljert. Skriv ned hvor mye som går i faste utgifter og hvor mye som kommer inn. Se hvor mye du sitter igjen med og hvor mye du skal spare. 

Du kan også følge med i nettbanken på hvor mye du bruker på forskjellige ting. Husk at du senere på året skal ha råd til julegaver og bursdagsgaver til dine nære. Sett av litt penger til dette gjennom hele året.

9. Kjøp brukte pensumbøker eller lån på biblioteket

Du trenger ikke helt nye pensumbøker dersom det er mulighet for å kjøpe brukt. Bøker kan bli veldig dyrt når man skal ha mange, derfor er det store summer å spare ved å handle brukt. 

Apper slik som Tise og Bookis er populær for kjøp og salg av pensumbøker. Dersom du ikke finner noen som selger brukt kan du alltids sjekke hva de har på biblioteket. 

Husk også at du kan selge dine brukte bøker når du ikke trenger de lengre.

10. Gå gjennom abonnementer

Sett deg ned og gå igjennom hvilke abonnementer du har.

Dersom du bor i kollektiv, kan dere spleise på strømmetjenester. Alle i kollektivet trenger ikke en Netflix konto hver. 

Flere strømmetjenester tilbyr familieabonnement, noe som kan gjøre streaming billigere for hvert enkelt medlem. 

Sjekk også om du bruker all mobildataen du betaler for, eller om det er et billigere abonnement du kan bytte til.

11. Transport

Det er veldig dyrt å ha egen bil, med tanke på forsikring, drivstoff og eventuelle reparasjoner.

Sykkel er noe av det billigste du kan bruke, du betaler bare da du kjøper den. Kanskje kan du til og med kjøpe den brukt. 

Dersom du har lengre avstander enn du vil sykle, kan du alltids kjøpe månedskort til buss. Hvis du vet at du skal hjem til familien til jul, kan du bestille billetter tidlig for å få det billig.

Eller er det noen som skal kjøre samme vei som deg som du kan sitte på med?

12. Shoppestopp

Innfør shoppestopp et par ganger i året, eller utfordre deg selv til å ha shoppestopp så lenge du klarer. Pengene du sparer av å ha shoppestopp, kan du sette inn på BSU eller bufferkonto.

Dette kan også avvenne deg fristelsen til å bruke penger på uvaner.

13. AvtaleGiro og eFaktura

Gå inn i nettbanken din og skru på eFaktura og avtalegiro, det kan spare deg mye i lengden. Per papirfaktura får man 59 kroner i gebyr, ved eFaktura er det ingen gebyr og det er enklere å betale i nettbanken.

14. Søk stipend

Søk opp legathåndboken, der er det flere stipend for studenter som du kan søke på. Søk på legater og stipender du oppfyller kravene til. Pengene du får i stipend kan du sette inn i et fond eller på sparekonto.