bilde av hvordan du kan spare penger på strøm

Hvordan spare penger på strøm

Vi har i Norge i løpet av 2022 virkelig fått oppleve hvordan det er å leve med høye strømpriser. Dette kan videre eskalere i løpet av høsten, og utover i vinteren 2023.

Derfor har vi laget 13 gode tips til hvordan du kan spare penger på strømregningen din.

Hvordan spare penger på strøm - 13 beste tips

De fleste av oss er interessert i å spare penger, og en måte å gjøre dette på er å være bevisst på strømforbruket vårt og ta grep for å redusere det. Dette kan gjøres på en rekke måter, fra enkle ting som å slå av lyset når vi forlater et rom, til mer betydningsfulle tiltak som å investere i energieffektive apparater. 

Disse 13 tipsene kan føre til betydelige besparelser på strømregningene våre, samt redusere vår innvirkning på miljøet og forbedre din sparing.

1. Skru ned termostaten et par grader, og senk temperaturen på varmekablene

En måte å spare penger på strømregningen er å senke temperaturen i hjemmet. Dette kan du gjøre ved å skru ned termostaten et par grader, og også ved å senke temperaturen på varmekablene. Dette vil hjelpe deg å bruke mindre energi, og dermed spare penger på strømregningen.

2. Bruk mindre elektrisk belysning, og bruk heller stearinlys.

Når du bruker elektrisk belysning, prøv å slå av lys i rom som ikke brukes og bruk heller stearinlys. Stearinlys gir ikke bare belysning, men kan også skape en varm og innbydende atmosfære. Hvis du bruker stearinlys i et rom du okkuperer, kan du også blåse dem ut når du forlater rommet for å spare strøm.

3. Slå av elektriske apparater helt når de ikke er i bruk.

Når du er ferdig med å bruke et elektrisk apparat, sørg for å koble det fra stikkontakten. Selv når apparater er slått av, kan de fortsatt bruke strøm hvis de er koblet til. I løpet av et år kan dette virkelig spare deg penger.

4. Tine frossen mat i kjøleskapet og kjøl varm mat før du setter den i kjøleskapet eller fryseren.

En måte å spare penger på strømregningen er å tine frossen mat i kjøleskapet og avkjøle varm mat før du legger den i kjøleskapet eller fryseren. Dette vil bidra til å holde temperaturen i både rommet og kjøl/frys jevn, og dermed bruker du mindre energi.

5. Bruk en rentbrennende vedovn som gir deg opptil 25 prosent mer varmeenergi for hver vedkubbe du brenner.

Hvis du har en vedovn, sørg for å bruke den så effektivt som mulig. En rentbrennende vedovn vil gi deg opptil 25 % mer varmeenergi for hver vedkubbe du brenner. Det betyr at du kan bruke mindre ved og spare penger oppvarming.

6. Sett inn tetningslister rundt vinduer eller dører som trekker på grunn av ujevnheter.

En måte å spare penger på strømregningen er å sette inn tetningslister rundt vinduer eller dører som trekker på grunn av ujevnheter. Dette vil bidra til å hindre at kulden kommer inn i rommet, og vil også bidra til å holde rommet på en jevnere temperatur.

7. Bruk tykke gardiner foran vinduene, spesielt om vinteren, slik at du hindrer mesteparten av kulden derfra i å komme inn i rommet

Sørg for å bruke tykke gardiner foran vinduene i vintermånedene. Dette vil bidra til å forhindre at den kalde luften kommer inn og vil også bidra til å isolere hjemmet ditt.

8. Bruk en termostat for å kontrollere romtemperaturen

Ved å administrere tiden din klokt kan du spare strøm ved å bruke varme bare når du trenger det. Hvis du for eksempel vet at du vil være borte i noen timer, kan du skru ned varmen før du drar.

Eller, hvis du bare skal være i ett rom en stund, kan du lukke ventilene til andre rom for å fokusere varmen der du er.

9. Spar penger ved å bruke smarte varmeovner som du kan styre via en app

Smarte varmeovner er en fin måte å spare penger på strømregningen. Ved å kontrollere dem via en app, kan du sørge for at de bare brukes når du trenger dem. 

Du kan for eksempel stille inn en smart ovn til å forvarme bare når du skal begynne å lage mat, og du kan slå av en smart panelovn når du vet at du ikke skal bruke den på en stund.

10. Vask klær på lavere temperatur

Mange plagg blir rene ved å vaske på 30 grader. Dette kan spare deg for penger på strømregningen fordi det krever mindre energi å varme opp vann til en lavere temperatur.

11. Bruk ullsokker og tepper

I stedet for å skru opp innetemperaturen, ta på et par ullsokker og pakk deg inn i et varmt teppe. Ull er et flott materiale for å regulere kroppstemperaturen, så dette kan hjelpe deg med å føle deg komfortabel uten å måtte skru opp varmen.

12. Monter en varmepumpe

Med varmepumpe i boligen får du et betydelig bedre inneklima. Dette kan spare deg penger på strømregningen fordi du ikke trenger å bruke så mye energi for å varme eller kjøle ned hjemmet ditt.

13. Dropp å bruke tørketrommelen

Det er best om du dropper tørketrommelen og henger klærne til tørk. Dette kan spare deg for penger på strømregningen fordi tørketromler bruker mye energi.

bilde av Tibber

Hvordan få oversikt over strømprisen din i realtid?

En annen god måte å spare penger på strøm er å følge med prisen i realtid med en app som for eksempel fra Tibber.

Du kan spare penger ved å bruke en strømforbruks app for å hjelpe deg med å bli mer bevisst på når det er billigere å bruke strøm. Du kan for eksempel vente med å slå på oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen om natten, da strømmen vanligvis er billigere. 

Du kan også lade bilen om natten for å dra nytte av lavere strømpriser.

Appen vil hjelpe deg å bli mer bevisst på når det er billigere å bruke strøm gjennom dagen. Du kan bruke denne kunnskapen til å planlegge strømforbruket ditt til tidspunkter da det vil være billigere, for eksempel om natten. 

Dette kan hjelpe deg å spare penger på strømregningen.

Tibber

Hva er Tibber?

Tibber er et selskap som leverer strøm til innkjøpspris. Strømmen kjøpes timevis fra Nordpool-børsen, så prisen endres hver time. Tibber har som mål å hjelpe kundene med å redusere strømforbruket gjennom smarte integrasjoner, som smart lading av elbiler eller kontroll av oppvarmingen. 

På denne måten kan kundene spare penger på strømregningen og ha mindre påvirkning på miljøet.

Hva er Tibber appen?

Tibber-appen er et verktøy som hjelper Tibbers kunder å forstå strømforbruket deres og finne måter å redusere det på. Appen gir innsikt i daglig strømforbruk og viser hvordan dette forbruket kan tilpasses for å spare penger. 

Tibbers app gjør det også enkelt å styre ulike apparater i hjemmet fra ett sentralt sted.

Kan du spare penger ved å bruke Tibber?

Ja, du kan spare penger på strømregningen ved å bruke Tibber. Tibber hjelper deg å forstå strømforbruket ditt og gir måter å redusere forbruket på. I tillegg belaster Tibber deg kjøpesummen for strøm, som ofte er lavere enn standard prisen.