bilde av en person som skal handle aksjer

Hvordan investere 100 000 kr?

Hvis du har 100 000 kroner å investere, er det en rekke alternativer tilgjengelig for deg. Du kan investere i aksjer, obligasjoner, eiendom og en rekke andre klasser. Men før du investerer, er det viktig å ta en titt på målene dine og din nåværende økonomiske situasjon.  Vi har sett på 5 måter du kan investere 100 000 kroner på.

5 måter du kan investere 100 000 kr:

1. Bygg deg en bufferkonto

Enkelt sagt, hvis du ikke har en bufferkonto ennå, er det det første skrittet du må ta i din investering reise. Sørg for å ha i det minste noen av pengene dine på en tilgjengelig sparekonto slik at du er klar når livet gir deg en overraskelse.- en til tre måneds utgifter er en god tommelfingerregel og det vi vil kalle en nødvendighet.

2. Nedbetale lån med høy rente

Sammen med det å bygge en bufferkonto, er det viktig å kvitte seg med høy rente gjeld. Gjeld og rentebetalinger kan viske ut veksten av formue. Penger som sendes til en bank i form av en rentebetaling reduserer det du kan spare til deg selv.

3. Spar til pensjonen din

Uansett hvordan “pensjon” vil se ut for deg, vil det å spare penger i en pensjonskonto støtte dine langsiktige økonomiske behov. Prøv derfor å spare litt av pengene på pensjonskontoen din.

4. Investere i et indeksfond

Nå blir spørsmålet hvor du skal investere pengene. Et indeksfond kan være et fantastisk og relativt stabilt sted å starte, spesielt hvis du er interessert i å tjene penger uten vanlig aktiv forvaltning. Selskaper som Nordnet tilbyr en rekke rimelige indeksfond for investorer som ønsker å ta en mer passiv tilnærming til et marked (feks Oslo Børs) eller en bransje (Teknologi). 

Du har fond som investerer i obligasjoner (typisk lavere volatilitet, men lavere avkastning) og fond som investerer kun i aksjer (typisk høyere volatilitet, men potensielt høyere avkastning).

Hvis du investerer på lang sikt (minst fem til 10 år), og du ikke er interessert i å bruke veldig mye tid på hvor du har pengene dine, er et indeksfond verdt å vurdere.

5. Investere i enkeltaksjer

Du kan bruke en nettmegler som Nordnet til å investere i individuelle aksjer så vel som i indeksfond. Aksjer representerer eierskap i en bedrift og kan være et flott middel for å bygge rikdom på lang sikt. Siden de har en tendens til å svinge mye i verdi, er det lurt å diversifisere porteføljen av aksjer ved å eie flere om gangen.

Hvor mye bør man investere i aksjer?

Du bør ta hensyn til flere forskjellige faktorer, inkludert alder, inntekt, investeringsmål og mer. Du må også være komfortabel med å ta risiko hvis du vil investere i aksjer, siden det alltid er potensiale for tap.

Så hvor mye bør man investere i aksjer? Eksperter anbefaler generelt å sette til side minst 10 % til 20 % av inntekten etter skatt for å investere i aksjer, obligasjoner og andre investeringer. Men det er din nåværende økonomiske situasjon og dine mål som dikterer hvor mye du bør investere i aksjer.

Når det kommer til hvor mye du bør investere i aksjer, er det et par ting du bør ta hensyn til. For det første vil du sørge for at du er komfortabel med risikonivået med å investere i aksjer. Og prøve å skaffe deg all mulig informasjon om investering for nybegynnere.

Aksjer kan være en fin måte for pengene dine å stige i verdi på over tid, men de kan også miste verdi. I tillegg må du tenke på din alder og investeringsmål. Hvis du er ung og ønsker å få avkastning på pengene dine ganske raskt, kan aksjer være et godt alternativ for deg.

Men hvis du er nærmere pensjonisttilværelsen og ser etter stabilitet i din personlige økonomi, kan det være lurt å investere i mindre risikable alternativer. 

Hvis du skal investere i aksjer, er det også viktig å sørge for at du har gjort en nøyaktig vurdering av hvor mye du kan investere hver måned.

En vanlig tommelfingerregel er å øke din månedlige investering med samme prosentandel som inntektsveksten din, men hvis dette setter deg over budsjettet ditt, finn en måte å som får tallene til å gå opp på som passer din situasjon (ikke glem å ta hensyn til kostnadene for gebyrer og provisjoner også).

Mens du investerer, sørg for at du rebalanserer midlene dine en gang i året for å sikre at investeringene dine blir fordelt riktig.