hvordan du kan investere i aksjer som nybegynner. hva er aksjer? hvordan kjøpe aksjer?

Aksjer for nybegynnere

Hva er aksjer?

En aksje kan vi se på en eierandel i et aksjeselskap. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe en aksje i et selskap, vil du da bli medeier i selskapet du investerer i. Et aksjeselskap har et visst antall aksjer, der du minimum må kjøpe en aksje. Så jo flere aksjer du kjøper i selskapet, jo større andelseier blir du. 

Når du har blitt deleier i et selskap, har du også rett på en del av gevinsten selskapet du har investert i sitter igjen med. Det kan være at du får bytte eller stemmerett på generalforsamlingen. Hvor stort utbytte du får utbetalt eller hvor mange stemmer du har, kommer helt an på hvor mange aksjer du eier.

aksjekurser er med å bestemmer verdien på en aksjer og hva prisen du kjøper en aksje for

Så lenge du ikke var med i oppstarten, så kommer ikke aksjene du kjøper direkte fra selskapet du investerer i, men fra andre aksjeeiere som vil selge sine aksjer. Aksjekurser er da med å bestemmer hva du må betale for hver aksje. Kjøper og selger må da bli enige om en pris, før handelen kan gjennomføres.

Hvordan investere i aksjer som nybegynner?

I dag har det blitt veldig mye enklere å investere i aksjer enn det var for noen tiår tilbake. Nesten alle banker i dag har en plattform der du kan kjøpe og selge aksjer, vi har også Nordnet som er Norges største nettmegler.

Hvis du kun i første omgang har tenkt å investere i aksjer på Oslo Børs eller i Norden, så anbefaler jeg deg å opprette en Aksjesparekonto (AKS) til sparing. Da betaler du kun skatt når du tar ut en eventuell gevinst.

Når du har opprettet din konto og satt inn penger på den, er du klar til å kjøpe dine første aksjer. Hvis du velger å bruke Nordnet, sjekk ut videoen under hvordan du kjøper aksjer der:

Når det kommer til hvilken strategi du bør velge når du skal investere i aksjer, er det uendelig mange måter å gjøre dette på. Min anbefaling er å først lese noen bøker og starte smått, for å finne ut om dette er noe for deg.

Risiko med Aksjer

Når du skal investere i aksjemarkedet, må du være klar over at det innebærer høyere risiko enn å sette pengene dine i et indeksfond eller i banken. Du må være klar over at du kan tape alle pengene du investerer i aksjemarkedet. Desto viktigere er det at du starter smått, og finner ut om du klarer å takle svingningene på aksjekursen i de aksjene du eier.

For å kunne kontrollere noe av denne risikoen er det viktig å skjønne hva diversifisering er. Enkelt forklart så kan vi si at jo flere selskaper fra ulike sektorer du investerer i, jo mindre risiko er det for at du vil tape alle pengene dine. Hvis du kun investerer i ett enkelt selskap, øker risikoen betraktelig.

Skatt og aksjer

Generelt sett for privatpersoner så blir alle gevinster/tap og utbytte skattebelagt etter noe som kalles aksjonærmodellen. Utbytter og gevinst fra aksjer skal skattelegges som vanlig inntekt, som blir 22% for skatteytere for 2021. Før denne skatten kan beregnes, skal det trekkes fra noe som kalles skjermingsfradrag i utbytte eller gevinst.

Skatt på Aksjesparekonto

De aller fleste i dag bruker en aksjesparekonto til å kjøpe og selge aksjer. Hvis du har handlet aksjer innenfor en slik konto, har dette ingen skattemessig betydning. Det er kun når du har valgt å ta ut en gevinst som er større enn innskudd og skjermingsfradraget, at du skal skattlegges med 22%. Når du har en aksjesparekonto, så vil alt dette være forhåndsutfylt i din skattemelding.

Dette gjør alt mye mer oversiktlig og enklere for deg som investor som har en litt lengre sparehorisont, så vi anbefaler deg å opprette en aksjesparekonto. 

bilde av en som investerer i aksjer som nybegynner

Burde du investere i aksjer?

Hvis du i dag er interessert i å få mest mulig avkastning på dine penger og lurer på hvordan investere dine penger, så er det til aksjemarkedet du bør se. Uansett hvilken strategi du velger, så vil det alltid være en viss risiko for at du kan tape dine penger. 

Jeg liker å si at prisen for å få avkastning på dine penger i aksjemarkedet, er den nervøse følelsen av å se at dine investeringer går opp og ned i verdi fra dag til dag. Det kommer uansett til å svinge begge veier, uansett hvilken risiko du tar i markedet. Så mitt tips er å starte smått og se hvordan du takler den humpete veien. 

Hvis dine investeringer går utover nattesøvnen og du må inn å sjekke aksjekursen mange ganger for dagen, er kanskje ikke å kjøpe enkeltaksjer noe for deg. Da bør du heller gå over til investeringer som er litt mindre volatile, som for eksempel et indeksfond.