Hva er en frilanser?
Det å være en frilanser betyr mest sannsynlig at du jobber for deg selv, i stedet for et større firma. Du tar på deg jobber som er basert på et enkelt oppdrag, der du får betalt når oppdraget ditt er ferdig. Eksempler på dette kan være:
- Ta bilder i et bryllup
- Skrive en artikkel for en nettside
- Plante et visst antall busker i en hage
- Gjennomføre en analyse for et selskap
Du kan også få jobb som frilanser der du får en kontrakt som varer for eksempel i seks måneder. Da har du en mer kontrakt basert virksomhet, i stedet for hvert enkelt oppdrag.
Som frilanser så har du fleksibilitet til å jobbe når du vil og ta på deg de oppdragene som passer for deg. Du kan dermed tjene penger på fritiden din når det passer best for feg.
Men det er også en bakside ved å være frilanser, du vet aldri hvor mye du vil tjene hver måned og hvor mange oppdrag som dukker opp.
Skrive innhold med hjelp av AI
Sliter du med å skrive lange artikler å får lett skrivesperre? Ta en litt på videoen under der vi ser på hvordan du kan skrive innhold med Jasper AI:
Følg denne linken å få 10 000 ord du kan skrive gratis: https://jasper.ai
Hvilket innhold kan du skrive om
Når det kommer til det å skrive innhold som frilanser, så kommer det helt an på din oppdragsgiver hvilket innhold du skal skrive. Men det kan være lurt å prøve å spesialisere seg på et type innhold som engasjerer deg og som du synes er spennende å skrive om.
Det er også en viss forskjell på om du skal skrive et blogginnlegg, en artikkel eller et manus for en podcast. Alle disse kategoriene har forskjellige måter å skrive på.
Et blogginnlegg har ofte et mer personlig preg, mens en artikkel kanskje kun skal informere om et spesifikt emne. I andre enden har du et manuskript som kanskje aldri skal publiseres, men kun leses foran en mikrofon.
Noen tips til å finne ut hvilket innhold som passer å skrive om for deg:
- Tenk på en kategori som engasjerer deg (sport, gaming, litteratur eller mat)
- Noe du har mye kunnskap om ( det vil være lettere å skrive unikt innhold om et emne du kan mye om fra før)
- Finn ut hvilken skrivemåte passer deg best (Blogginnlegg, artikkel, manus, osv)
- Prøv deg frem til du finner noe du liker både å gjøre research og skrive om
Lag en portefølje med ditt arbeid
Det er som ellers i arbeidslivet ikke alltid like lett å få deg en jobb uten erfaring. Derfor er det viktig at du prøver å bygge deg en portefølje med ditt arbeid, som du kan bruke til å skaffe deg nye oppdrag.
Denne portefølje vil selvsagt vokse seg større jo flere oppdrag du gjennomfører, men det er spesielt viktig i starten av din frilans karriere å huske på dette.
Be gjerne dine oppdragsgivere om en liten anbefaling eller referanse etter du har utført et oppdrag som du selv anser som en suksess.
Porteføljen og referansene dine er egentlig det du har å vise til når det kommer til å skaffe deg nye oppdrag. Men såklart dette vil bli enklere for hver jobb du har gjennomført, som både du selv og din klient er fornøyd med
Hvordan finner du jobber som frilans tekstforfatter?
Hvordan du skal få et oppdrag er kanskje det som byr på mest utfordringer når du nettopp har startet som frilanser. Det kan være lurt å ikke være altfor kresen i starten av din frilanser karriere, heller fokuser på å få noen fullførte jobber på din portefølje.
Noen tips til hvordan du kan lande en jobb som frilans innholdsforfatter:
Kontakte aktuelle oppdragsgivere
Ta kontakt med bloggere, små bedrifter eller andre som driver innenfor den nisjen du har lyst til å lage innhold om.
Skriv at du har lyst til å hjelpe de med nytt innhold og komme i gang med din frilans karriere. Du kan også vurdere å gjøre det første bidraget gratis eller uten noen form for forpliktelser.
Ta kontakt på e-post, DM eller ta en telefon. Sørg for at du forbereder deg godt, så er sjansen stor for noen har lyst å gi deg en sjanse.
Sosiale Medier
Mange influencere på Instagram, Tik-tok og Youtube trenger ofte hjelp til å skrive innhold eller komme opp med gode ideer til innhold innenfor sin nisje.
Ta kontakt med noen som du kunne tenke deg å jobbe med, spør om de trenger hjelp til å produsere innhold av og til.
Bruke jobb plattformer
Det finnes veldig mange plattformer i dag som legger ut jobber for frilansere. Dette er kanskje den enkleste plassen å komme i gang på, men jobbene du får her er ofte av litt lavere kvalitet.
Sjekk ut upwork.com og freelancer.no
Øvelse gjør mester
Som med alle andre ting her i verden, så trenger du mengdetrening for å bli veldig flink. Det samme gjelder for frilansere, det vil ta tid å finne en god måte å jobbe på. Men ting vil bli enklere jo lengre holder på.
Så ikke gi opp om du ikke klarer å skaffe deg en jobb med en gang. Prøv heller å se på det som å dytte en ball til toppen av bakken. Når du endelig har nådd toppen og fått ballen til å rulle, blir alt mye enklere.
Enten du kun ønsker å jobbe som frilanser som en ekstrajobb eller det er noe du ønsker å gjøre på fulltid, så husk at det ofte kan ta mange måneder før du kommer i gang. Ikke gi opp og lykke til.