bilde av kryptovaluta som du kan investere i 2022

Investere i Kryptovaluta 2024

Oppdatert 13.11.2022:

I November 2022 fikk vi se en av de største krypto børsene FTX gå under, dette er virkelig bekymringsfullt for kryptomarkedet. Så når det kommer til risiko så ville jeg fremdeles vært veldig forsiktig. Hvis du ikke oppbevarer dine kryptovaluta offline i en cold-wallet, så ville jeg ha flyttet mine assets over til en børs som har oppgitt eller som skal legge frem en såkalt Proof of Reserves.

Les mer om dette her: What is Proof-of-Reserves?

Hva er Kryptovaluta?

Kryptovaluta er det i dag vi vanlige folk kaller for en digital valuta, altså en valuta som består av en kode som er basert på avansert teknologi og kryptografi for å utføre sikre transaksjoner. 

Denne digitale valutaen er utenfor tradisjonelt bankvesen og uten en offentlig regulering.

De fleste i dag har vel hørt om Bitcoin, som regnes som den originale kryptovalutaen og har etterhvert blitt den mest kjente. 

Kryptovalutaer ble opprettet for å kunne tilby brukere en alternativ betalingsløsning på nettet, der transaksjonen bruker blokkjede teknologi for å utføre en kryptert og anonym overføring av valutaen.

bilde av kryptovaluta og blokkjedeteknologi

Blokkjede teknologi

Skal vi forstå litt hvordan kryptovaluta fungerer kommer vi ikke utenom å snakke om blockchain eller blokkjede teknologi. 

Blokkjeden kan ofte beskrives som en desentralisert offentlig regnskapsbok som inneholder transaksjoner av kryptovaluta. 

Blokker som er utført med suksess med de siste transaksjonene blir en del av kjeden og danner en blokkjede.

Disse blokkene blir så lagret i kronologisk rekkefølge som en åpen kode. Et nettverk av aktører holder så styr på blokkjedene, og de følger en gitt protokoll for å verifisere hver nye blokk. 

Alle maskiner som er tilknyttet nettverket laster ned automatisk en kopi av en blokkjede. Dette gjør da at en sentral lagring ikke er nødvendig..

Lær deg mer om blokkjedeteknologi her

bilde av mining av kryptovaluta

Mining

Mining av blokker i blokkjeden er den prosessen som utføres når en verifisert blokk skal bli en del av kjeden. 

Hvis vi ser på Bitcoin så blir nye coins kun laget av maskiner som utfører meget ressurskrevende matematiske oppgaver, som fører til at en ny blokk blir lagt til i kjeden og øker mengden av Bitcoin.

Minere som er med å utfører disse kompliserte oppgavene, får en belønning for dette som blir utbetalt i nye Bitcoins. 

Dette er en prosess som krever mye energi av datamaskinen og tilgang på kraftige grafiske prosessorer. 

Mange av disse minerne får i dag skylden for å ha drevet prisen på grafikkort til himmels.

Lær deg mer om Bitcoin mining her

Mest populære kryptovaluta

Bitcoin (BTC)

Det som regnes som den orginale kryptovalutaen, den ble skapt etter en konsept som Satoshi Nakamoto kom opp med i oktober 2008, og den første Bitcoin ble laget i et desentralisert nettverk utenfor sentralbanker i Januar 2009. 

Bitcoin bruker blokkjede teknologi og er i 2022 den mest verdifulle kryptovalutaen. 

Bitcoin har også et tak for hvor mange coins som kan produseres, som er 21 millioner. Den siste coinen regnes med å bli skapt i år 2140.

Ethereum (ETH)

ETH baserer seg også på blokkjede teknologi og en åpen kode, som Bitcoin. 

Den er også den neste største kryptovalutaen på markedet i dag. I motsetning til Bitcoin som brukes i hovedsak til å lagre verdier, er formålet til Ethereum å desentralisere andre former for applikasjoner og tjenester. 

Dette kan være alle typer digitale tjenester, som sosiale nettverk, avtaler innen finans med såkalte “smart contracts” eller det eierskap innen digital kunst gjennom NFT`er (non-fungible token)

For å forklare dette så enkelt som mulig kan du tenke deg at for å sende en e-post i dag, så må du bruke Outlook som “mellommann” for å få sendt e-posten. 

Ethereum prøver å fjerne denne mellommannen innenfor applikasjoner og digitale tjenester.

Tether (USDT)

Tether er en såkalt “stable coin” som prøver hele tiden å gjenspeile verdien av $1 USD. Ideen bak Tether er å lage en stabil valuta som kan anses som en digital dollar. 

Kryptovalutaen har fått mye medieoppmerksomthet på grunn av spekulasjoner om at valutareservene til Tether ikke er store nok til å dekke den verdien de representerer i forhold til sin markedsverdi.

Fordelen med Tether sagt på en meget forenklet måte, er at du kan se for deg at du vil selge Bitcoin for 1000 dollar. I stedet for å da måtte ta ut pengene, sette de inn igjen å så kjøpe deg en annen kryptovaluta, kan du veksle Bitcoin mot Tether. Så bruke Tether som alltid prøver å være lik verdien til en dollar, til å kjøpe mer krypto når du er klar for det.

Alltid vær forsiktig med stablecoins, som da vi fikk sett skrekkeksempelet med det som skjedde med Terra / Luna

Hvordan kjøpe kryptovaluta?

Når du skal kjøpe kryptovaluta er det i dag vanlig å bruke plattform som gir deg tilgang til en kryptovaluta børs. På denne børsen så selges det mange forskjellige kryptovalutaer som du kan velge å investere i.

Før du kan begynne å kjøpe så må du ha en registrert bruker og fått opprettet en personlig wallet, som kun du har kontroll over.

Kryptovaluta børs: Coinbase

Som sagt det finnes flere kryptovaluta børser, men vi anbefaler kun en her som vi selv har erfaring med og er en av de første aktørene innen kryptovaluta, Coinbase. 

Coinbase er et stort amerikansk selskap som er notert på New York børsen, og blir sett på som et meget sikkert alternativ når du skal velge hvilken kryptovaluta børs du skal handle på.

Er Coinbase trygt?

Coinbase har 2-trinns verifisering, biometrisk verifisering og forsikring for dine kryptovaluta, så lenge det er selve Coinbase databasen som har blitt utsatt for et angrep. 

Altså du har ikke forsikring hvis noen har lurt til seg passordet til din konto.

Er du likevel ikke komfortabel med å ha krypto hos Coinbase, kan du alltid sende de til en offline wallet som du selv eier.

Registrer deg hos Coinbase

  1. Gå til Coinbase.com
  2. Klikk på sign-up og lag din konto
  3. Før du kan begynne å kjøpe kryptovaluta så må du på verifisert din konto, dette gjøres ved å sende inn ID som førerkort eller pass. Det er ikke noe å bekymre seg for, siden dette er en av de mest anerkjente krypto plattformene der ute.
  4. Når din konto har blitt validert, er du klar din å kjøpe kryptovaluta. Du kan betale og gjøre uttak med VISA/Master, PayPal eller Bankoverføring

Kryptovaluta Kurser

Alle kryptovaluta børser er åpne 24 timer i døgnet hver dag i uken, det vil si at du kan kjøpe og selge hele tiden. 

For å finne ut hva verdien er på den digitale valutaen du vil kjøpe eller selge, må du finne en oversikt over kurser på de kryptovalutaene du er interessert i. 

Alle kryptovaluta børser oppgir en pris på de digitale valutaene de tilbyr, men her kan prisen variere fra hvilken børs du handler på. 

Hvis du vil sammenligne hvilke kurser du får på din plattform mot en nøytral en, så anbefaler vi å sjekke ut https://coinmarketcap.com/

bilde av risikoen med kryptovaluta

Risiko med Kryptovaluta

Det er veldig viktig å forstå risikoen før du begynne å kjøpe kryptovaluta, man må være klar over at dette er et veldig volatilt marked. 

Svingninger på 10-15% er ikke uvanlig, og som vi så i Mai 2021 da Bitcoin falt 50% på ca 30 dager. 

Kryptovaluta er heller ikke regulert som aksjemarkedet eller valutamarkedet, og det finnes derfor ingen klare regler for hva som er lovlig innenfor mange områder. 

Aggressiv markedsføring og lovnad om urealistisk avkastning er ikke uvanlig.

Derfor bør du alltid kun gå inn i kryptomarkedet med penger som du har råd til å tape. Ikke fall for fristelsen til å kjøpe kryptovaluta med lånte penger eller girede produkter. 

Start smått og lær deg hvordan markedet fungere før du eventuelt legger mer penger inn

Kryptovaluta svindel

I 2021 har vi sett at antallet for folk som har blitt svindlet i kryptomarkedet har gått til himmels, vi har laget en liten sjekkliste med varseltegn på svindel i kryptomarkedet:

  1. Hvis noen lover deg risikofri avkastning på en eller annen kryptovaluta.
  2. Du blir kontaktet av en selger med tips om en kryptovaluta som vil stige raskt i pris. (Pump and Dump scams)
  3. En investering der du må låse eller fryse din kryptovaluta i en viss periode
  4. Et produkt eller en kryptovaluta du finner ingen eller lite informasjon om.
  5. Alle e-poster / sms som oppfordrer deg til å kjøpe kryptovaluta.
  6. Vær veldig kritisk til alle tips om kryptovaluta på sosiale medier, gjør dine egne undersøkelser først.

Skatt på Kryptovaluta

I skatteåret 2019 kom det et eget skjema som omhandler Virtuell valuta / Kryptovaluta. Her kan du fylle inn verdiene dine hvis du har solgt, kjøpt, minet eller har verdier plassert i kryptovaluta.

Data om dine inntekter / verdier fra kryptovaluta blir ikke innhentet automatisk som aksjer du eier, men må rapporteres inn selv. 

Inntekter innen kjøp, salg og mining av kryptovaluta skal skattlegges som personlig inntekt, og belastes med 22 % skatt.

Verdier som du har stående i for digital valuta som for eksempel Bitcoin, skal legges til i din personlige formue. Dette kan bli belastet som en del av din formuesskatt.

Les mer hos skatteetaten her

Er kryptovaluta riktig investering for deg?

Det blir en veldig personlig avgjørelse om du skal investere penger i kryptovaluta eller ikke. Men jeg mener at en portefølje i dag fint kan inneholde 2-5% kryptovaluta, uten at det innebærer altfor stor risiko. 

Selv i dag om Bitcoin er oppe mange prosent siden sommeren 2020, så mener mange at kursen skal videre opp.

Det utvikles stadig ny teknologi og bruksområder for digitale valuta, og vi ser at større institusjoner og kjente investorer, som for eksempel Kjell Inge Røkke har kryptovaluta i sin portefølje.

Men som vi skrev tidligere, så er kryptomarkedet veldig volatilt og ikke en plass jeg ville ha investert alle mine sparepenger. 

Uansett om det mest sannsynlig dukker om muligheter som kan tidoble dine penger, så er det ikke noe man bør forvente.

Start i det små, så vil du raskt finne ut om kryptomarkedet er noe for deg.

Denne artikkelen handler om hvordan man kan spare penger til barn. Først vurderer man om det er nødvendig å spare penger til barna i den livsfasen familien er i, og hvilket spareprodukt som passer best. 

Sparing med 20 års perspektiv bør plasseres i aksjefond, gjerne et globalt indeksfond, da dette har svært lave kostnader og er skattegunstig når sparehorisonten blir svært lang.